Çin’den ürün getirmek mantıklı mı riskli mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Rafa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Rafa

Kafa Üye
Selamlar,
Bir süredir e-ticaretle uğraşıyorum ve artık Türkiye’den ürün almak yerine Çin’den getirme fikri kafama yatmaya başladı. Ama açıkçası biraz da çekiniyorum.

Fiyat avantajı çok cazip görünüyor. Aynı ürünü burada toptancıdan almak yerine Çin’den çok daha uyguna bulabiliyorsun. Bu da kâr marjını ciddi artırır gibi duruyor.

Ama işin diğer tarafı da var.
Daha önce hiç yurtdışından toplu ürün getirmedim ve kafamda bazı soru işaretleri var:

Ürün gerçekten göründüğü gibi gelir mi?
Gümrükte sorun yaşanır mı?
Tedarikçi güvenilir değilse ne yapılır?

Bir de işin iade kısmı var. Türkiye’de bile iade uğraştırıyor, Çin olunca nasıl çözülür hiç bilmiyorum.

Açıkçası kârlı gibi duruyor ama risk kısmını tam kestiremiyorum. Bu işi yapanlar varsa gerçekten merak ediyorum:

Siz Çin’den ürün getirip satış yapıyor musunuz?
Başlangıçta nelere dikkat etmek gerekiyor?
Gerçekten söylendiği kadar avantajlı mı yoksa dışarıdan öyle mi görünüyor?

Tecrübesi olanlar yazarsa çok iyi olur. Şu an karar aşamasındayım.

Selam, dışarıdan göründüğü kadar “kolay para” değil, ama doğru yapılırsa gerçekten ciddi avantaj sağlıyor.
En büyük yanılgı şu oluyor: insanlar sadece fiyat farkına odaklanıyor. Evet, Çin’de aynı ürünü Türkiye’ye göre çok daha ucuza bulabiliyorsun ve bu da kâr marjını ciddi şekilde artırıyor. Ama iş sadece ürünü ucuza almak değil, süreci doğru yönetmek. Ürün kalitesi, tedarikçi seçimi, gümrük süreci ve satış sonrası gibi konular işin asıl belirleyici kısmı.

Mesela ürünün göründüğü gibi gelmeme ihtimali gayet gerçek bir risk. Fotoğraflar çoğu zaman yanıltıcı olabiliyor. Bu yüzden bu işi yapanların neredeyse hepsi önce numune alarak ilerliyor. Direkt toplu sipariş vermek genelde yapılan en pahalı hata oluyor. Aynı şekilde tedarikçi konusu da kritik; güvenilir olmayan bir tedarikçiyle çalışırsan hem paranı hem zamanını kaybedebilirsin.

Gümrük tarafı da göz korkutuyor ama aslında doğru ilerlersen yönetilebilir bir süreç. Sorun yaşayanların çoğu ya ürünü yanlış beyan ediyor ya da mevzuatı araştırmadan hareket ediyor. Özellikle elektronik ya da sertifika gerektiren ürünlerde ekstra dikkat etmek gerekiyor. Bu noktada en mantıklısı süreci bilen bir gümrük müşaviriyle ilerlemek.

İade konusu ise işin en zayıf halkası. Türkiye’de bile zor olan bir süreç, Çin söz konusu olunca pratikte çoğu satıcı iadeyi Çin’e göndermiyor. Onun yerine ya müşteriye kısmi iade yapılıyor ya da ürün içeride eritilmeye çalışılıyor. Yani burada baştan ürün seçimini doğru yapmak çok önemli, çünkü hatayı sonradan telafi etmek zor.

Çin'den ürün getirmeyi herkes düşünüyor. Hesaplamaları iyi yapmak gerekiyor.
Yüklü miktarda ürün getirmek, maliyetleri ortalama fiyatlandırma da düşürecektir. O yüzden düşük adetli ürün getirmek mantıklı değil.

Tedarikçi güvenilir değilse ne yapılır?

Gidip görmeniz gerekir. Genelde ürün getirenler gidip görüşmeler yapıyor. Numune isteseniz bile gelen ürünlerle numune arasında fark oluşabilir. Yahut Çin'de danışman ile anlaşmanız daha mantıklı olur.

Geri