Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen bir eğitim programında Türkiye’den gelen uzmanlar, girişimcilere ve kamu temsilcilerine e-ticaret ile iş planı hazırlama konularında kapsamlı eğitim verdi. Programın amacı, ülkedeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital ticaret alanında daha güçlü hale gelmesini sağlamak oldu.
Beş gün süren eğitim programına kamu kurumlarında görev yapan yöneticiler, kooperatif temsilcileri ve özel sektör girişimcileri katıldı. Katılımcılar, özellikle dijital ticaretin iş dünyasındaki yeri, iş planı oluşturma süreçleri ve işletmelerin kapasite geliştirme yöntemleri hakkında uygulamalı bilgiler aldı.
Program, uluslararası iş birliği kapsamında gerçekleştirildi. Eğitim faaliyetleri Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklendi.
Türk uzmanlar, eğitim süresince Türkiye’nin e-ticaret ve işletme geliştirme alanındaki deneyimlerini katılımcılarla paylaşarak simülasyonlar ve örnek çalışmalar üzerinden uygulamalı anlatımlar gerçekleştirdi. Bu sayede girişimcilerin dijital ticaret süreçlerini daha iyi anlaması ve kendi iş modellerine uyarlaması hedeflendi.
Programın sonunda eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifika verildi. Yetkililer, bu tür eğitimlerin Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini güçlendirmeye katkı sağlayacağını ifade etti.
Uzmanlar ayrıca Orta Asya’da ticaretin gelişmesi için benzer eğitim programlarının farklı ülkelerde de düzenlenmeye devam edeceğini belirtti.